Po pierwszych rozpaleniach w okresie przejściowym czasami pojawia się nieprzyjemny zapach. Nie jest to już farba. Zapach powstaje w wyniku zapalenia sadzy, zabrudzeń i smoły. Nadmierne zasmołowanie powoduje niski ciąg komina, niska temperatura spalania (duża ilość drewna w stosunku do doprowadzanego powietrza - piec się dusi), nadmierna wilgotność drewna, zanieczyszczony wymiennik, nieodpowiednie podłączenie do systemu grzewczego lub błędy popełnione podczas obsługi (rozpalanie do zimnych kanałów odciągu z dużą ilością paliwa). Nadmierna kondensacja ze smołą wytwarza masę - kreozot, która po zapaleniu wydziela nieznośny, aż „szczypiący“ chemiczny zapach.
Zalecamy sprawdzenie, czy nie zachodzi któryś z powyższych przypadków. Następnie zalecamy należycie wyczyścić komorę spalania, wymiennik i kanały odciągu. Stopniowo rozpalić i palić drobnym drewnem (posiada wyższą temperaturę i wydajność cieplną), a tym samy spalić osadzone resztki smoły. Następnie powoli rozpalać mniejszą ilością drewna, aby najpierw rozgrzały się kanały odciągu i aby uniknąć nadmiernego zasmołowania.